itharname

İhtarname Nedir?

İhtarname, hukuksal boyutu olan her türlü durumda bir kişinin muhatabı olduğu karşı tarafa gelenek, görenek, sözleşme ve kanunlar ile doğan talep ve haklarının yazılı olarak sunulmasıdır. Yazılı olarak bildirilmesinin yanı sıra haber verilmesi olarak da nitelendirilebiliyor. İhtarname bir konu hakkında bir tarafın diğer tarafın dikkatini çekmesi anlamına da geliyor. İhtarname genel bir kavram olmak ile birlikte genellikle hukuksal anlamda kullanılan bir terimdir. Hukukun her dalında ihtarname söz konusudur.

 

İhtarname Yazılırken Dikkat Edilmesi Gereken Konular

İhtarname yazılırken dikkat edilmesi gereken bir takım kurallar vardır. Öncelikle ihtarname yazılırken talepte bulunan kişiye ait isim, soy isim, ihtar edilecek kişinin ismi ve soy ismi, her iki tarafın ikamet ettiği açık adresleri, ihtarnameye neden olan konunun özeti ve konu hakkında bilgi, ihtarnamede bulunan kişinin imzası, notere ait imza, mühür, tebliğ şerhi ve tarih bilgileri yazılmalıdır.

 

İhtarname Ne Zaman ve Nasıl Çekilir?

Herhangi bir nedenden dolayı borç amacı ile karşı tarafa ihtar çekildiğinde karşı tarafın ihtarı aldığı andan itibaren borca ilişkin faiz işlemeye başlar. Kişi toplam ödemesi gereken tutarın haricinde geciktirdiği her gün için ayrıca faiz ödemekle yükümlüdür. Ancak kişi karşı tarafa ihtarname çekmemişse ve 3 yıl gibi bir süre bekleyip 3 yılsonunda dava açmış ise bu durumda faiz isteme hakkı söz konusu olamaz. Borçlu olan kişinin itirazı ihtarnameyi aldığı günden borcunu ödemeye başlaması için belirtilen tarihe kadar olan süreyi kapsar. Bu sürelerin açılması durumunda itiraz hakkından imtina edilmiş sayılır.

 

İhtarnamenin Tebliği

Alacaklı olan kişiler borçlarının tahsil edebilmek için ya da uğramış olduğu herhangi bir haksızlık karşısında mağduriyetinin giderilmesi için öncelikle ihtarname işlemi ile işe başlanması gerekiyor. İhtarname işleminin gerçekleşmesi aynı zamanda karşı tarafa tebliğ edilmesi gerekiyor. Tebliğ edilmesi ile birlikte yasal süreç de başlamış bulunuyor. Tebliğ edilmeyen hiçbir ihtarnamenin yasal bir dayanağı söz konusu değildir. İhtarname karşı tarafa tebliğ edildiğinde kişinin bu süreçte ne yapması gerektiği ihtarname üzerinde ayrıca belirtiliyor. Belirtilen bilgiler arasında yasal tarihler de söz konusudur. Bu yasal tarihler yasal sürecin işlemi ile gerçekleşecek müeyyidelerin durumunu da göstermesi açısından önemlidir.

 

İhtarnamenin Amaca Uygun Çekilmesi

İhtarnamenin amaca uygun bir şekilde çekilmesi yasal süreç anlamında oldukça önemli bir konudur. Amacın dışında çekilen ihtarnamenin hiçbir yasal dayanağı söz konusu olmadığı gibi kişi bu tür ihtarnameler ile hak iddia edemez.

 

Sosyal Medyada Paylaş

Size daha iyi hizmet verebilmemiz için, bizi değerlendirin!

12345 (9 Okuyucu Görüşü / Reviews)
blankLoading...
Mesajlaşmayı Aç
Merhabalar Nasıl Yardımcı Olabiliriz ?