Yazıda neler var?
Mütercim Tercümanlık Alanında Görülen Bölüm Dersleri
Artık lise hayatı bitip üniversite hayatına başladığınızda ilk hissedeceğiniz duygular “Ben bunu da başardım.” diyebilmenin vermiş olduğu büyük gurur; bir diğeri ise hayallerinizi süsleyen bir bölümde okuyor olmanın verdiği mutluluk olacaktır. Artık çocuk değil birer yetişkinsinizdir ve bir meslek sahibi olma; hayata atılma konusunda en önemli adımlardan birini atmışsınızdır. Artık birer Mütercim- Tercüman adayısınızdır. Mezun olmayı dört gözle beklersiniz ve bu süre de inanamayacağınız kadar fazla hızlı geçer.
Mütercim- Tercümanlık bölümü kapsamında gerek sözlü çeviri gerekse yazılı çeviri alanlarında, edebiyat, tarih, genel kültür vb. birçok alanda beceriler kazanabilmek için 4 akademik yıl boyunca almak durumunda olduğunuz belli başlı dersler mevcuttur. Bu dersleri sınıf bazında inceleyecek olursak karşımıza şöyle bir tablo çıkar:
Mütercim tercümanlık bölümünü bitirince ne gibi işler yapabilirim?
Eğitimin İlk Yılında Alınan Dersler:
- Edebiyat, Türkçe, Bilgisayar ve İnkılap Tarihi gibi YÖK Dersleri: Yükseköğretim Kurumu’nun tüm üniversitelerde müfredata dahil edilmesini zorunlu kıldığı derslerdir. Derslerin adının da çağrıştıracağı gibi bu konularda temel akademik bilgileri ve becerileri kazandırmayı amaçlar.
- Metin Analizi Dersi: Bu dersin amacı çeviri yapmaya temel hazırlamak, çevrilmesi gereken metnin doğru bir şekilde ele alınarak çevrilmesi becerisinin kazandırılmasını amaçlayan bir derstir:
- Yazı Yazma Pratiği Dersi: Bu ders kapsamında metin yazma teknikleri ve akademik yazın kuralları öğrenilir ve çeviriyi yaparken ders kapsamında kazanılan bu yazı yazma becerisinin çevirinin kalitesini korumak için yardımcı olması beklenir.
- Dinleme ve Konuşma: Liselerde kısıtlı imkanlar nedeniyle alınamayan bu ders öğrencilere temelde akıcı konuşma ve etkili dinleyebilme becerilerini kazandırmayı amaçlar.
- İkinci Yabancı Dil: Birçok üniversitede Almanca olarak belirlenen İkinci Yabancı Dil dersleri farklı dil çiftlerinde çeviri yapabilme becerisini kazandırmak amacıyla müfredata eklenen bir derstir. Ayrıca mezun olunana kadar alınır.
- Dilbilim: Öğrencilere temel dil bilgisi unsurlarını kavratmayı amaçlar.
Eğitimin 2. Yılında Alınan Dersler:
- Not Alma Teknikleri: Bu ders sözlü çeviriye hazırlık aşaması niteliğinde bir derstir. Sözlü çeviri yapmak için gerekli becerilerden biri olan; öğrencilere herhangi bir konuşmayı not alma becerisini kazandırmayı amaçlayan bir derstir.
- İngiliz Edebiyatı İncelemesi: Bu ders ise edebi eserlerin daha iyi, daha kolay anlaşılarak edebiyat çevirisi için bir temel oluşturmayı amaçlar.
- Lexicology: Bu dersin amacı kelimelerin örneklerinden ve son eklerinden yola çıkarak bilemediğiniz kelimelerin anlamlarını tahmin etmeye çalışmaktır.
- Temel Çeviri Becerileri: Bu ders de adının öngörmüş olduğu gibi öğrencilere çeviri becerilerini kazandırmayı, çeviri tekniklerini öğretmeyi amaçlar.
- Multimedya Çevirisi: Yine adından da anlaşılacağı gibi multimedya ögelerinin çevirisi becerilerini kazandırmak için alınan bir derstir.
Eğitimin 3. Yılında Alınan Dersler:
Bu yılda toplam ders sayısı azalmaktadır. Önceki yarıyıllarda alınan derslerin devamı olan derslere ek olarak şu dersler alınmaktadır:
- Onsight Translation: Bu dersin kazandırmayı amaçladığı çeviri becerisi bir metni okuduğumuz anda bir taraftan çevirmek, yazılı bir metni eş zamanlı olarak sözlü olarak çevirmektir.
- Edebiyat Çevirisi: Bu ders 2. sınıfta alınmış olan İngiliz Edebiyatı dersinin bir üst kademesi sayılabilir. Her iki dersin de amaçladığı şey aynıdır.
- Uluslararası Organizasyonlar: Bu ders adının da öngördüğü üzere Uluslararası organizasyonlarda çeviri yapabilme becerisi kazandırmayı amaçlar.
- Temel Ardıl Çeviri Becerileri: Adından da anlaşılacağı gibi ardıl çeviri becerilerinin kazandırılmasını amaçlayan bir derstir.
Son sınıfa gelindiğinde ise öğrenciler artık çeviri dünyasına belli başlı olarak hazırlanmış bulunmaktadır. Bu yılda alınan dersler genel olarak bitirme tezi, staj ve benzeri konuları kapsar şekilde düzenlenmiştir.