Yazıda neler var?
Nasıl proofreader olunur sorusuna yanıt vermeden önce proofreader’ın sahip olması gereken özellikleri ve yetenekleri iyi bir şekilde analiz etmek gerekmektedir. Proofreader olmak için sadece kendinizi geliştirmek ve bu alanda yeni yetenekler öğrenmek yeterli olmayabilir. Proofreader olmak için doğuştan gelen özellikleriniz de olması gerekebilir.
Proofreader Kimdir?
İnsanlar genellikle proofreader ile editörleri birbirine karıştırırlar. Aslında bu konuda haksız da sayılmazlar. Proofreader ile editörler arasında oldukça güçlü benzerlikler bulunmaktadır. Ancak büyük fark ise, bir proofreader’ın, bir metni, kitabı ya da almış olduğu içerik ne ise, hatalardan arındırılmış ve tertemiz bir şekilde teslim etmesi gerekir. Hatalar, gramer, boşluklar, yanlış noktalama ve imla hataları olabilir. Proofreader tüm bu hataları bularak müşterisine göstermelidir. Proofreader, bir virgülden sonra konulan fazladan bir boşluğu bile fark edebilmelidir. Tüm bu işlemleri yaparak temiz bir içerik sunulmasını sağlayan insanlar “Proofreader Kimdir” sorusunun yanıtıdır.
Proofreader Olmak İçin Hangi Yetenekler Gerekir?
- Proofreader olabilmek için en başta sabırlı bir birey olmanız gerekmektedir. Belki de doğuştan gelen bu özellik, proofreader olmak isteyenlerin en fazla ihtiyaç duyacakları özelliktir.
- kelime – kelime, cümle – cümle ve hatta paragraf – paragraf çeviri yapabilecek kadar iyi bir şekilde dile hakim olabilmek gerekmektedir.
- Cümle ve paragraf değişiklikleri için yaratıcılığa ihtiyaç duyulmaktadır. Kimi zaman bir cümleyi, verilmek istenen anlamı barındıracak şekilde ancak tamamen değiştirerek tekrar yapılandırmak gerekebilir.
Başarılı Olmak İçin Ne Gereklidir?
Basitçe, bir şahinin gözleri ve proofreader yapmakta olduğunuz dilde müthiş bir grammer bilgisi, noktalama bilgisive anlama yeteneği gerekmektedir. Ayrıca Proofreading diğer çeviri ve editörlük mesleklerine göre biraz daha freelance çalışmaya yatkındır. Bu nedenle iş bulmak da büyük oranda çevrenize ve kendinizi ne kadar tanıtabildiğinize bağlıdır. Tabi ki, yayın evleri ve sürekli editörlük işler çıkaran bazı firmalar sürekli çalışan proofreaderlar bulundurmaktadır.
Bu Alanda Çevre Edinmek
Büyük ihtimalle kariyerinizin başında bir çok işi çok cüzi fiyatlarda ya da hatta bedavaya yapmanız gerekecektir. Bu sayede belirli bir portfolyo oluşturabilir, insanlara yaptığınız işleri referans olarak gösterebilirsiniz. Özellikle bu tarz mesleklerde, freelance olarak yapılan işlerde, referanslar ve protfolyo oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Bu andan sonra yapmanız gereken ise mümkün olduğunca çok yere başvurmak, online platformlarda profiller oluşturmak, her yere cv’ler göndermek olacaktır. Bu sayede iş bulma hızınız artabilir ve çok daha kolay bir şekilde iş bulabilirsiniz. Ne kadar çok göz önünde olursanız o kadar çok tanınırsınız.