Yazıda neler var?
Vekaletname Nedir?
Vekaletnamenin sözlük anlamına baktığımızda karşımızı muhafaza etme, koruma gibi kavramları çıkmaktadır. Vekaletnamenin bir başka anlamı ise bir kişinin temsilcisi olduğunu belirten ve bunu noterce tasdikleyen belge olarak karşımıza çıkmaktadır.
Vekaletname Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Bu belge resmi işler işimizi oldukça kolaylaştıran bir yasal uygulamadır. Vekaletnameyi bir çok prosedür gerektiren işlemlerde uygulamaktayız ve oldukça ihtiyaç duymaktayız. Peki ne gibi durumlarda bu yasal belgeye ihtiyaç duymaktayız? Bu belgeyi daha çok boşanma işlemlerinde, tapu işlemlerinde, gayrimenkul alım ya da satım işlemlerinde ya da pasaport çıkarma, yenileme gibi işlemlerde sık sık kullanmaktayız. Vekaletname içeriği kişiye tam yetki ya da kısmi işlem yetkisi tanımaktadır. Diğer bir yandan verilen vekaletin yer aldığı vekaletnamenin geçerli olması için kişinin akil sağlığının yerinde olması ve 18 yaşının üstünde olması gerekmektedir. Aksi Takdirde Verilen Vekalet geçersiz sayılacaktır.
Vekaletname Çeşitleri Nelerdir?
Vekaletnamenin birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunlar;
– Genel Vekaletname türü
– Tapuda gerçekleştirilen işletmelerde kullanılan vekaletname türü
– Veraset gibi işlemlerde kullanılan vekaletname türü
– Boşanma davaları süreci içerisinde kullanılan vekaletname türü
– İpotek yapmak üzere görevlendirilmiş kişiye verilen vekaletname
– Fabrika ya da işletme genel müdürüne verilen vekaletname
– Firmalarda hisse devrine ve alımına ilişkin verilen vekaletname
– İntikal işlemlerinde kullanılan vekaletname
– Dava süreçlerinde avukata verilen vekaletname
Vekaletname Nasıl Verilmektedir?
Öncelikle vekaletnamenin verilmesi için kişinin talep etmesi çok önemli bir husustur. Talep edildikten sonra vekaletname isteyen kişiler bu belgeyi tasdiklemek üzere notere gitmek durumundadır. Daha sonrasında noter vekalet yaptıracak kişi ya da kişilerden kimlik belgesi ve kişisel bilgilerine alacaktır. Sonrasında ise vekalet verecek kişiye hangi konularda vekalet verileceği sorulmaktadır. Bu hususlar netlik kazandıktan sonra karar verilen hususlar tek tek vekaletnameye eklenmektedir. Hemen ardından ise vekalet verecek kişi ve verilecek kişi arasında vekalet sözleşmesi imzalanmaktadır.
Vekaletname Belgesi Alabilmek İçin Gerekli Belgeler
Vekaletname almak isteyen kişi yada kişiler aşağıda yer alan belgeleri beraberinde getirip notere tasdikletmek durumundadır. Evrak eksikliği gibi bir durumda vekaletname belgesi almak olanaksız olmaktadır. Vekaletname almak için gerekli belgeler şu şekildedir;
– Vekaleti gerçekleştirecek olan kişinin (verecek kişinin) Kimlik belgesinin fotokopisi ya da kimliği yok ise pasaportu
– Vekalet devrinin yapılacağı kişinin Türkiye Cumhuriyeti Kimlik numarası, adı ve soyadı
– Vekaleti gerçekleştirecek kişilerin son 6 aya ait 2 adet güncel fotoğrafları
Vekaletname Tercümesi
Tüm vekaletname tercümesi-çevirisi projelerimiz yeminli tercümanlar tarafından yapılmakta ve yeminli tercüman kaşesi vurulmakta ve istenildiğinde çevirilerin-tercümelerin Noter’de Tasdik işlemlerinin de takibi yapılmaktadır. Tercüme-çevirilerin noter tasdik işlemleri anlaşmalı noterlerimizden birinde yapılır ve tüm resmi kurum ve kuruluşlarda geçerlidir.