Yazıda neler var?
Apostil Nedir?
Yurtdışında kullanılacak her türlü resmi evrak için apostil onayı gereklidir. Örneğin eğitim veya iş için yurtdışındaki kurumlara yapılacak başvurularda diplomanın noter yeminli bir tercümanlık bürosu tarafından yeminli tercüme yapılması ve belgenin geçerliliğini onaylayan bir apostil ile yollaması gerekir.
Uluslararası Belge Geçerliliği İçin Apostil Gereklidir
Apostil, noter aracılığı ile edinilen bir belgenin başka bir ülkede yasal olarak onaylanmasını sağlayan belgedir.5 Ekim 1961 tarihli Lahey Anlaşması’nda uluslararası belge geçerliliği apostil edinme şartına bağlanmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti’de Lahey Sözleşmesine imza atan ülkelerden birisidir. Türk vatandaşları da belgelerin yurtdışındaki geçerliliğini sağlamak için evraklarına apostil onayı yaptırmaları gerekmektedir. Eskiden sadece valilikler tarafından yapılan apostil, bugün kaymakamlıklar tarafından da yapılabilmektedir. Herhangi bir yeminli tercüme bürosu tarafından hazırlanabilecek olan apostilin Türkiye’de ilgili kurumların onayından sonra gidilecek ülkelerin Türkiye’deki elçilikleri tarafından da onaylanmaları gerekir.
Apostil Tasdiki Nerede Yapılır?
Apostil mührü nerede vurulur? sorusunun cevabını veriyoruz. Noter onaylı bir apostil evrakı ancak noterin bulunduğu kaymakamlıkta yapılabilir. Tercüme bürosunda yeminli çeviri işlemi yapıldıktan sonra evrakınızın noter tasdiki yapılması gerekmektedir. Apostil belgesi kaymakamlık tarafından mühürlenmeli ve ilgili ülkenin konsolosluğuna götürülmelidir.
Türkiye Cumhuriyeti’nde Apostil tasdik şerhi koymaya yetkili makamlar
- İdari belgelere: Valilikler, Valiler, Vali adına Vali Muavinleri ve Hukuk İşleri Müdürleri, Kaymakamlıklar;
- Adli Belgelere: Ağır Ceza Mahkemesi kuruluşu olan merkezlerdeki Adalet Komisyonu Başkanlıkları.
Apostil Fiyatları
Apostil belgesinin hazırlanma şekli ve içeriği bütün ülkelerde aynıdır. Kaymakamlıklarda apostil işlemleri için herhangi bir ücret talep edilmese de tercüme büroları ve noter işlemleri için çeşitli miktarlar talep edilebilir. Tercüme büroları çoğu zaman apostil çevirilerinden ek ücret almaktadırlar.
Hangi Belgelere Yapılır?
Eğitim belgeleri okul, lise, üniversite diplomaları vs.
- Medeni durumu gösteren belgeler
- Doğum belgeleri
- Evlilik cüzdanları
- Evlenme ehliyeti
- Vekaletnameler
- Muvafakatnameler
Geçerliği Olduğu Ülkeler
Apostil şerhinin geçerli olduğu apostil ülkelerin listesine aşağıdaki makaleden ulaşabilirsiniz.
[irp posts=”9859″ name=”Hangi Ülkeler Apostil İster?”]
Apostil Şerhi İçin Gereken Unsurlar
Apostil şerhi alacak olan bireylerin belgenin eksik olmaması adına dikkat etmeleri gereken unsurlar vardır. Unutulmaması gereken bir nokta da apostil içerisinde yapılmış yanlışlar ya da eksiklikler evrakı geçersiz kılacaktır. Bu nedenle bireylerin dikkat etmeleri gereken hususlar,
- Belgeyi düzenleyen ülkenin adı
- Belgeyi imzalayan kişinin adı soyadı
- Belgeyi imzalayan bireyin sıfatı
- Belgeye basılan mührün hangi makama ait olduğu
- Belgenin düzenlendiği yer
- Belgenin düzenlendiği ve tasdik edildiği tarih
- Apostil şerhini düzenleyen makam
- Apostil şerhinin numarası
- Apostil şerhi düzenleyen makamın kaşesi veya mührü
- Apostil düzenleyen yetkili kişinin imzası
Tasdik Şerhi Örneği
Apostil İşlemleri Nasıl Yürütülür?
Söz konusu prosedür, bir kaç etaptan oluşmaktadır. Her şeyden önce tercüme bürosunda, tercüme edilen belgede çevirmenin imzası yer almaktadır. Bundan sonra, orijinal belge ve çevirmenin imzası noter tarafından tasdik edilmektedir.
Bu esnada orijinal belge ile tercüme nüshası birbirine iliştirilmekte ve mühürlenmektedir. Bundan sonra noterin imzası ve mührü eklenerek söz konusu belgenin Türkiye Cumhuriyeti tarafından onaylandığı belgelenmiş olmaktadır. Bir sonraki aşamada ise kaymakamlık yada valilik imza ve mührünün gerçek olduğunu onaylamaktadır.
Apostil Örneği
Apostil Örneği, her ülkeye göre farklılık gösterebiliyor olsa da aslında içerik olarak aynıdır. Geçerli olabilmeleri için belirli bilgiler ve onaylamaya ihtiyaç duyan belgelerdir.