Apostil(Apostille) Belgesi

Apostil Nerede Yaptırılır?

Yurt dışında kullanılabilecek resmi her türlü evrak için apostil onayı gerekiyor. Örneğin iş ya da eğitim için yurt dışındaki kurumlara yapılan başvurularda, diplomanın noter yeminli tercümanlık bürosu tarafından, yeminli olarak tercüme yapılması ve bu belgenin geçerliliğini onaylayan bir apostil ile yollaması gerekiyor.

 

Uluslararası Geçerlilik için Apostil

Noterden alınan bir belgenin bir başka ülkede yasal olarak onaylanmasını sağlayan belgeye apostil denmektedir. Apostil şerhi de denilen bu işlem, 5 Ekim 196 yılında imzalanmış olan Lahey Anlaşması ile kesin bir şarta bağlanmıştır. Lahey Anlaşması’na imza atan ülkeler, ülkelerindeki belgelerin geçerli olmalarını sağlamak için apostil edinmeleri gerekiyor.

Apostil, düzenlendiği ülkenin dili ile ya da bu dille beraber İngilizce, Fransızca olarak da hazırlanabilir. Türkiye Cumhuriyeti’de Lahey Anlaşması’na imza atan ülkeler arasındadır. Dolayısıyla, Türk vatandaşların da belgelerinin yurdışında geçerli olmalarını sağlamak için apostil onayı yaptırmaları gerekiyor. Apostil, yeminli tercüman büroları tarafından hazırlanır. Hazırlanan apostilin, ilgili kurumların onay işlemlerinden sonra, gidilecek ülkenin elçiliği tarafından da onaylanması gerekiyor.

 

Apostil Tasdiki Hangi Belgelere Yapılır?

Apostil tasdiki; eğitim belgelerine (üniversite, lise diplomaları vs), medeni durumu gösteren belgelere, doğum belgelerine, evlilik cüzdanlarına, boşanma kararları, evlenme ehliyetlerine, idari belgelere, noter senetlerine, vekaletnamelere, muvafakatnamelere vb. belgelere yapılır.

Bilgilendirme: Türkiye’de yabancı uyruklu kişi ile evlilik işlemleri yapılacaksa ise doğum belgesi ve bekârlık belgesi yurt dışından ​Tükiye’ye ​gelmeden önce belgelerin Apostilli olarak gelmesi gerekiyor. Aksi takdirde dosyaların tercümesi yapılsa dahi Türkiye’deki noterler belgenin Apostil olmamasından dolayı noter tasdik işlemini​ yapmayacaklardır bundan dolayı nikah memuru noter tasdiği olmadığı için işleminizi gerçekleştirmeyecektir.

 

Apostil Tasdiki İçin Ücret Talebi Var Mı?

Apostil evrağı noter tarafından onaylandıktan sonra, sadece o noterin bulunduğu yerdeki kaymakamlıkta tasdik edilir. Noter yeminli tercüme işlemi yapıldıktan sonra, kaymakamlık tarafından mühürlenen apostil, daha sonra gidilecek ülkenin konsolosluğuna götürülür. Hazırlanma şekli ile içeriği tüm ülkelerde aynı olan apostil işlemi için, kaymakamlıklarda herhangi bir ücret talep edilmiyor. Ancak, noter işlemleri ile tercüme büroları için çeşitli miktarlarda ücret talep edilebilir. Tercüme bürolarının bir çoğu, apostil çevirilerinde ek ücret aldıklarını da belirtmek gerekiyor.

 

Apostil Şerhi İçerisinde Neler Bulunur?

Apostil şerhi alacak olan kişilerin, belgenin eksik olmaması için dikkat etmeleri gereken hususlar vardır. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus, apostil içerisinde yapılan bir yanlışın ya da eksikliğin, evrağı geçersiz kılabildiğidir. Bu nedenle dikkatli olmak gerekiyor. Apostil şerhi içerisinde; belgeyi imzalayan kişinin isim, soyisim ve sıfatı, belgeyi düzenleyen ülkenin adı, belgeye basılmış olan mührün hangi makama ait olduğu, belgenin düzenlendiği yer, apostil şerhinin numarası, düzenleyen makam, yetkili kişinin imzası, düzenleyen makamın mührü ya da kaşesi yer alır.

 

Türkiye’de Apostil Nerelerde Alınır?

Türkiye’de apostil tasdiki yaptırmak için; Valilikler, Hukuk İşleri Müdürlükleri, Kaymakamlıklar, Adli belgeler için Ağır Ceza Mahkemeleri Başkanlıkları, Ağır Ceza Mahkemeleri Başkanlıklarının bulunmadığı yerlerde adliye encümeni ya da Adalet Komisyonu Başkanlıkları tarafından düzenlenmektedir.

 

Ticari Evraklar İçin Apostil İşlemi

Türkiye’deki herhangi bir şirket, bir başka ülkede temsilcilik ya da şube açmak istediğinde, bu ülke tarafından şirketten, kuruluş sözleşmesi ya da ana sözleşme isteniyor. Bu durumda şirketin yapması gereken iki husus vardır. Birincisi, şirketin ana sözleşmesinin onaylı bir suretinin yeminli tercüme bürosuna götürülerek, ibraz edilecek ülkenin lisansına çevrilmesi gerekir. İkincisi ise ilgili belge çevirisinin, tercüme bürosunun anlaşmalı olduğu noterlik tarafından tasdik edilmesi gerekmektedir. Bu iki işlemi yaptırmayan şirketin, temsilcilik ya da şube açma talebi kabul edilmemektedir.

Sosyal Medyada Paylaş

Size daha iyi hizmet verebilmemiz için, bizi değerlendirin!

12345 (3 Okuyucu Görüşü / Reviews)
blankLoading...
Mesajlaşmayı Aç
Merhabalar Nasıl Yardımcı Olabiliriz ?