Yazıda neler var?
Nasıl Yeminli Tercüman Olunur?
Noter yemin zaptı nasıl alınır? noter yemin zaptı nasıl alınır
Yeminli tercüman olabilmek için öncelikli koşullar şunlardır;
Tercüman olmak için gereken özellikler.
- Sabıka kaydınızın olmaması ve
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekmektedir
- Herhangi bir yeminli tercüme bürosu çatısı altında çalışıyor olmanız gerekmektedir.
- Yeminli tercüman unvanını verecek olan noterliğin il sınırları içerisinde oturduğunuzu gösterir ikametgâh belgesine sahip olmanız gerekmektedir
- Ve son olarak en önemlisi de tercümanlık yapmak istediğiniz yabancı dili iyi derecede bildiğinizi gösterir üniversite diploması, dil okulu sertifikası ve benzeri herhangi bir resmi evraka sahip olmanız gerekmektedir.
Noter yeminli tercüman olmak ve tercüman yemin zaptı çıkartma şartları:
- Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmak;
- Üniversite lisans, yüksek lisans ve doktora mezunu olmak
- Diploma (Yurt dışı üniversitelerden alınan diplomaların noter onaylı Türkçe çevirisi)
- Yabancı Dil Bilgisi Belgesi (yabancı dilde ise noter onaylı çevirisi)
- Nüfus Cüzdanı aslı
Yeminli Tercüman & Noter
Yeminli tercümanlık unvanını Türkiye de şuanda sadece noterlikler vermektedir. Yukarıda verilen koşullara sahip olmanız halinde yeminli tercümanlık yapmak istediğiniz noterliğe yukarıda ki koşulları taşıdığınızı gösterir belgeleri gösterdikten sonra noterliğin sizin yeminli tercümanlık yapabileceğinize kanaat getirmesi gerekmektedir. Noterlikler devlet adına güvenin tesis edildiği sağlandığı yerler olduğu için noterliğin size tam kanaat getirmesi güvenmesi gerekmektedir.
Yukarıda ki tüm koşulları taşısanız bile noterlik size yeminli tercüme yapma yetkisi vermeyebilir. Yeminli tercüman olabilmek için herhangi bir yeminli tercüme bürosu çatısı altında çalışıyor olmanız güvenilir olmanız ve ulaşılabilir olmanız gerekmektedir. Yeminli tercüme bürosunun dışında başka bir şirkette çalışan kişiler sabıka kaydı olan kişiler yabancı uyruklu kişiler yemini tercüman olamazlar.
Yukarıda verilen koşulları taşıdığınızı gösterir belgeleri noterliğe sunduktan ve noterin size olumlu kanaatinden sonra noterlikte adınıza yeminli tercüman yemin zaptı yada diğer bir adıyla yeminli tercüman yemin tutanağı hazırlanır.
Noter Huzurunda Yemin Etmek
Daha sonra yeminli tercüman adayı noter huzurunda ayağa kalkarak şu yemin metnini okur
“Yapacağım tercümeleri; konuşulanlara, bilgi ve açıklamalara, ibraz edilen belgelere ve taleplere uygun şekilde yapacağıma, öğrendiğim veya öğreneceğim sırları açıklamayacağıma, başkalarının ısrar ve telkinleri ile hareket etmeyeceğime namusum, şerefim ve kutsal saydığım bütün inanç ve değerlerim üzerine noter huzurunda yemin ederim.”
Bu yeminden sonra yemin tutanağı noter ve yeminli tercüman tarafından imzalanarak bir nüshası noterlikte saklanmak üzere dosyalanır bir nüshası yeminli tercüme bürosuna verilir ve bir nüshası da yeminli tercümana verilir. Bu aşamalardan sonra noter onaylı yeminli çevirmen unvanını elde etmiş olursunuz.
Tüm bu işlemlerden sonra artık siz yeminli tercüme büronuza ve ilgili noterliğe bağlı YEMİNLİ BİR TERCÜMANSINIZ….