90’lı yıllarda internet üzerindeki bilgilerin yaklaşık %80’i İngilizce içeriklerden oluşmaktaydı. Şu anda ise diğer diller eskiye nazaran çok daha yoğun bir şekilde kullanılmakta ve İngilizce egemenliğini sarsmakta. Yine de İngilizce Tüm içeriklerin %30’luk bölümüne sahip olmayı başarıyor.
Online Dünyada Yabancı Diller
Çince, Arapça ve İspanyolca internet ortamında oldukça geniş bir şekilde ulaşılabilen veri dilleri olarak görülüyor. Ancak her dil internet ortamında bu kadar yoğun bir şekilde temsil edilemiyor ve her dilde istenilen bilgilere ulaşılamayabiliyor.
Dünya’nın herhangi bir yerinde İngilizce olarak berber ya da restoran araması yaparsanız büyük ihtimalle bir çok sonuçla karşılabileceksiniz. Ancak bu aramayı daha az kullanılan dillerde yaptığınızda durum pek iç açıcı değil. Bu nedenle interneti yoğun bir şekilde kullanan dünyada, en fazla içeriğin bulunduğu dilleri bilmek zaruri olarak görülmektedir.
Bir çok farklı dilde içerik barındıran paltformlar dahi, bu araştırma konusunun örneği olabilmektedir. Dünyaca kullanılan Wikipedia adlı ansiklopedi sitesi, her içeriğin farklı dillerdeki varyasyonlarını yayınlamaktadır. Tabi ki her içeriğin, her dilde karşılığı bulunamayabiliyor. Örneğin bir içeriği Arapça ya da Estonyaca arattığınızda, Fince ya da İsveçceye göre çok daha az sonuç elde ediyorsunuz. Bu konuda Guardian gazetesinde “İnternetiniz sadece diliniz kadar büyüktür” şeklinde makale yayınlamıştır ve oldukça haklı görünmektedir.
Farklı diller, farklı içerikler üretmeye meyillidir. Bunun sebebi ise dili kullanan kesimin ilgi ve alakasına göre içerik üretilmesidir. Örneğin Japonca içeriklerde çok büyük oranda pop kültürü hakkında bilgi bulunurken Fransızca içeriklerde bu konu oldukça az görünmektedir. Ayrıca yine Wikipedia’da aynı konu başlığında dile göre farklı şeyler anlatılabilmektedir.
Bilgi Eşitsizliği
Dillere göre bilgi miktarı farklılıklar gösterdiğini söylemiştik. Buna bağlı olarak dünya genelinde daha fazla kullanılan dilleri bilen insanlar daha fazla bilgiye, daha kolay ve daha ayrıntılı bir şekilde ulaşabilmektedir. Dil bilen insanların edindiği bilgi ile dil bilmeyenler arasında en göze batar şekilde burada çıkabilmektedir.
İnternet ortamlarında bulunan Afrika ile ilgili bilgilerin çok büyük bir bölümü Avrupa dillerinde yazılmıştır.
Durumu tarihi olaylar dikkate alarak incelediğimizde ise kolonileşme stratejileriyle de benzer özellikler gösterdiğini görebilmekteyiz. Oxford İnternet Enstitüsü konu hakkında ise “Zengin ülkeler genel olarak kendini tanımlar, fakir ülkeler ise diğer ülkeler tarafından tanımlanır” şeklinde fikir beyan etmiştir.
Aramanın Dili
Arama motorları ve aramak genel olarak bir internet kullanıcısının, bağlandığı anda yaptığı ilk şeylerden biridir. Dünyanın en büyük arama motoru Google, 6000 farklı dil bulunan dünyamızda sadece 130 farklı dilde kullanılabilmektedir. 30 Avrupa dili ile kullanılabilen Google, sadece 1 Afrika dili ile kullanılabiliyor. Yani dünyanın en popüler arama motoru bile yaygın dillerden birini bilmiyorsanız kullanılamaz durumda. Google olmasa internette ne yapardınız bir düşünün.
Bir diğer şaşırtıcı sonuç ise, bir aramanın İngilizce olarak yapılması, aramanın yapıldığı yerden bağımsız olarak 4 ya da 5 kat daha fazla sonuç bulmanızı sağlıyor. Üstelik aradığınız şey bulunduğunuz bölge ile alakalı olsa bile!
Bu aşamada bir konuya parmak basmalıyız. Bu durum tabi ki arama motorunun suçu değil. İnternet genel olarak kullanıcıların alışkanlıkları ile şekillenmektedir. Ayrıca Google sadece başkaları tarafından oluşturulmuş içerikleri göstermektedir. İçerikleri Google hazırlamamaktadır.
Dillerin tekelleşmesi İnternet sayesinde gerçeğe dönüşür mü, gelecekte küresel tek dil kabul edilir mi ya da bir diğer ütopya olan dünya tek bayrak altında birleşir mi bilinmez ancak Teknolojinin gelişmesi, iletişimin kolaylaşması ve bilgi paylaşımının müthiş yüksek olduğu şu dönemde belki de yeni bir düzenin başlangıçlarını atıyoruz. Belki de tarihin bizi başlangıç olarak göreceği anları yaşıyoruz ve farkında değiliz. Sadece dillerin internet ortamında kullanımı bile doğru açıdan bakınca gelecek hakkında yorum yapma şansını bizlere veriyor.