Yazıda neler var?
Proofreading, harika bir döküman oluşturmak için gereken en önemli öğelerden biridir. Bu öğeyi uygulayabilmek için ise müthiş bir bilgi birikimine ve sabırlı bir şekilde çalışabilmek gerekmektedir.
Proofreading Nedir?
Bir yazının tanımlanması, gramer düzenlemesi, noktalama kontrolü, yazım hata kontrolü gibi işlemlerin yapılması gerekmektedir. Bu bağlamda Proofreading, yazım işleminin en önemli parçalarından biridir.
Proofreading
Bir yazılı materyal yazım işlemi bittikten sonra bir tasarımcıya ya da dizime gönderir. Bu işlemin ardından Proofreading kalite kontrol aşaması ve toparlanma süreci başlar. Bazı müşteriler ise bundan daha fazlasının yapılmasını bekler.
Bir çok Proofreader hizmeti veren firma, ekrandaki bir yazıya göre kağıttaki bir yazıda daha kolay ve daha fazla hata bulabildiğini belirtmektedir. Proofreader bir yazının tutarlılığını ve sunumunu kontrol ederek yazı, görsel öğeler ve genel temanın en anlaşılır ve düzgün şekliyle okuyucuya ulaştırılmasını sağlar. Ancak bir proofreader yazarın yazım ürününden sorumlu tutulamaz. Proofreader hizmeti almadan önce kurallar ve şartlar konularında anlaşılmış olması gerekmektedir.
Proof-editing Nedir?
Yerel kurullar, firmalar, yardım kuruluşları ya da okullar, ihtiyaç duydukları yazılı materyalleri hazırlayacak kaliteli bir editöre sahip olmayabilir. Ya da hazırlanan yazılı materyal, bir ekip tarafından oluşturularak, yazının tamamının görülmesi zorlaştırılmış olabilir. Bu gibi durumlarda proof-editing işlemi gerekmektedir.
Proof-editing, proofreading’den daha ayrıntılı ve zaman isteyen bir iştir. Proofreader, yazılı materyalin düzenlenmesi ve anlaşılır bir şekilde okuyucuya ulaştırılması için yazıyı tamamını algılayarak konuların birbiriyle olan bağlantısını, yazım yanlışlarını, anlam bozukluklarını, noktalama hatalarını inceleyerek geniş bir yelpazede düzenleme olanağı sunar.
Proofreading Aşamaları
Bir içeriğin okuyucuya ulaşmadan önce elden geçirilmesi proofreader tarafından çeşitli aşamalarla yapılır.
- Profesyonel bir Proofreader;
- Yazılı materyalin düzenlenmiş halini karşılaştırır
- Sayfa numaralarını ve sayfa başlıklarını kontrol eder
- İçiriklerin sayfa yapısını kontrol ederek düzenli olup olmadığını inceler
- İçeriğin tutarlı bir şekilde okuyucuya aktarıldığından emin olur
- Tekrar düzenlenmesi gerekebilecek alanları inceler
- İçerik içi referansların tutarlılığını kontrol eder
- Kafa karıştırıcı ve anlaşılmaz kelime ya da cümlelerin düzenlenmesini sağlar
- İçeriğin doğru bir şekilde görünmesini sağlar
- Yazarla işbirliği yaparak içeriği doğrulunu teyit eder.
Proofreader ne yapmaz?
Proofreader tarafından yapılması gereken bir çok düzenleme vardır. Ancak proofreader belirli bir düzeye kadar içeriğe etki edebilmektedir. Bir anlamda referans da denilebilir.
- İçerik düzenleme: Proofreader içeriği düzenlemez, içeriğin düzenlenmesi gereken yerleri not ederek yazara gönderir.
- İndeksleme yapmak: Proofreader içerik konu başlıklarını indekslemez ancak bu konuda tecrübeli olan kişilerden alacağı referanslar ile tavsiyelerde bulunabilir.
- Sayfa yapısı ve dizaynı: Bu alan farklı bir uzmanlık gerektirmektedir ve proofreader bu konuda eksikleri görebilir ancak düzenleme yapmamalıdır.
- Kullanım izinleri: İçerikte bulunan görsellerin ve makalelerin kullanım izinlerin proofreader tarafından kontrol edilmez. Bu öğeler yazar tarafından incelenmeldir.
Proofreader Olabilir miyim?
Bir çok insan proofreader’ların sadece kelimelerin doğruluğunu, yazım yanlışlarını ve gramer hatalarını incelediğini düşünür. Aslında bunlar sadece bu işin en temel öğeleridir. Eğer gramer ve yazım yanlışları konularında, yazılı içeriğin kullanıldığı dilde, tecrübeli ve bilgili değilseniz ya da yavaş bir okuyucuysanız, proofreading size göre değil demektir.
Proofreading, genel bir bilgi birikim gerektirmektedir. Kelimelerin kullanımı ve yazım konusunda üst düzey yeterliliğe sahip olmalısınız. Sabırlı, uzun süre odaklanabilen ve disiplinli çalışmaya uygun olmalısınız.