Taahhütname Nedir?

Taahhütname Nedir?

Farsça kökeninden gelen kelime bir söz ve şartı kabul etmek olarak tanımlanabilir. Taahhütnamede asıl olan karşılıklı verilen sözlerdir. En az iki kişi arasında taahhütname yapılırken genelde ticari ilişkilerde ve kamu kurumlarında sıkça rastlanan bir anlaşma şeklidir. Taahhütname hazırlamak faydalı bir uygulamadır. Kişisel hakların korunması bakımından. İhtiyaç duyulması halinde konuya münhasır taahhütname hazırlamaktan imtina etmemek gerekir. Gerektiğinde taahhütname hazırlanması durumunda imtina etmeyi düşünenler ile çalışılmaması uygun olacaktır.

 

Taahhütname Hazırlanırken Nelere Dikkate Edilmelidir?

Taahhütname içeriği sade ve sadece bahsi geçen konu üzerinden hazırlanarak oluşabilecek sorunların kabul edilmesi konusunda kişi ya da yetkili tüzel kişinin tarih atılmak kaydı ile imzaladığı evraktır. Bu evrakta yasal yolların açık olacağı konusunda not düşülmesi de gerekmektedir. Yapılacak olan iş ya da devir işlemleri örneği gibi pek çok konuda taahhütname hazırlanabilir. Taahhütname genellikle borçlanmaya yönelik olup uluslar arası hukuksal kuralların içerisinde yer alır.

 

Sözlü Kural değil Yazılı Kural

İnsan ilişkilerinin her geçen gün karmaşık hale geldiği günümüzde sözlü kuralların her hangi bir hukuksal anlam taşımaması taahhütnameyi yazılı kurallar içerisine yerleştirerek kişisel yada tüzel kimliklerde hakların kazanımları anlamında önemli olmaktadır.

Özellikle bankacılık kurallarından biri olarak ödenmeyen kredilerin geri alınmasına yönelik taahhütname can simidi olmaktadır. Taahhütname imzalayan kişi ya da tüzel kişilik taahhütnameyi gerçekleştirmediği takdirde yasal süreç başlamakta ve yasal süreç sonunda hapis ile cezalandırılması kaçınılmaz olmaktadır. İş konularında taahhütname, konut alırken hazırlanan taahhütnameler, kiracı taahhütnameleri, banka taahhütnameleri, devir teslimat taahhütnameleri, Gsm operatörlükleri, dijital abonelikleri gibi pek çok konu ile ilgili taahhütname zaman içerisinde karşılaşılabilecek taahhütname örnekleridir.

 

Taahhütname İçin Noter Şart Mıdır?

Alacaklı ve borçlu arasında hazırlanacak taahhütname içeriği hazırlandıktan sonra imza altına alınabilmektedir. Ancak daha büyük ve karmaşık ilişkilerde noter tasdikli taahhütname hazırlanması daha uygun olmaktadır. Hak kaybı olmaması için noter ve hatta icra dairelerinde yapılan taahhütnameler baz alınmaktadır. Bazı taahhütnamelerde iptal edilme sürecinde iptal cezası altında borçlu tarafına yüklenen borçlar ile karşılaşmamak için bilirkişi desteği ve noterliklerde hazırlanan taahhütnameler önemlidir.

 

Taahhütname Sorunlarında Hangi Mahkemeye Başvurulur?

Taahhütname alacak ve verecek konuları üzerinde süre gelen bir belge olduğu için hak kaybı yaşayan mağdurların başvuracakları hukuksal alanda Asliye hukuk bölümünden Borçlar Hukuku mahkemesine başvuru yapmaları gerekmektedir.

Unutulmaması gereken önemli ayrıntı avukata danışılarak ya da destek alınarak hazırlanması önerilen taahhütnameler ya da noter tasdikli taahhütnameler hazırlamak gerektiğidir.

Sosyal Medyada Paylaş

Size daha iyi hizmet verebilmemiz için, bizi değerlendirin!

12345 (1 Okuyucu Görüşü / Reviews)
blankLoading...
Mesajlaşmayı Aç
Merhabalar Nasıl Yardımcı Olabiliriz ?