Yazıda neler var?
İster serbest tercüman olun ister bir tercüme bürosuna bağlı çevirmen, oldukça başarılı bir zaman yönetimine ihtiyaç duyacaksınızdır.
Tercümanlık genel olarak planlı ve düzenli çalışma gerektiren, alınan işlerin zamanında tamamlanmasını gerektiren bir meslektir. Bunun yanında tercümanların da herkes gibi, resmi ya da sosyal etkinliklere katılması, günlük sorumluluklarını yerine getirmesi, kişisel olarak zaman ayırması gereken aktiviteleri vardır. Tüm bunları yaparken yoğun tercüme işlerini de tamamlamak çoğu zaman baş ağrısı olabilmektedir.
Bu sebeple Portakal Tercüme olarak tercümanlar için zaman yönetimi önerilerini ve yöntemlerini sizler için derledik.
Yoğun çalışanlar için dünyanın bir çok yerinde çeşitli zaman yönetimi taktikleri geliştirilmiştir. Bu taktiklerin bir çoğu yararlı olabilmektedir. Ancak zaman yönetimi taktiklerinin kullanımı, kullanacak kişiye uygun olmalıdır. Herkes her taktiği mantıklı bulmayabilir ya da kendilerine uygun görmeyebilirler.
Pomodoro Zaman Yönetimi Tekniği
Bu teknik, tekniği bulan kişinin kullanmakta olduğu domates şeklindeki kronometre sebebiyle bu ismi almıştır. Bu tekniğe göre önemli gördüğünüz bir iş üzerinde 25 dakikalık çalışma ve kısa molalar şeklinde uygulanmaktadır. 4 set 25 dakikalık çalışmanın ardından ise 20-30 dakikalık geniş mola gelmektedir. Bu şekilde çalışarak ve bütün tekniği tekrar tekrar uygulayarak bir kaç saat içinde önem verdiğiniz işi bitirebilmektesiniz.
Ateşleme Saati
Günün en önemli işi üzerinde 1 saatlik ve tam konsantrasyonlu çalışarak bu tekniği uygulayabilirsiniz. Her gün, en önemli gördüğünüz işe tam 1 saatlik konsantrasyonla çalışarak düzenli bir şekilde ilerleyebilir ve işinizi zamanında tamamlayabilirsiniz. Bu tekniğin en önemli ayrıntısı bu 1 saat boyunca kesinlikle ama kesinlikle dikkatinizin dağılmasına izin vermemektir.
Kurbağa Yemeği
Aslında bu tekniğin aşçılıkla ya da yemekle hiç bir alakası yok. Gerçekten kurbağa da yemeyeceksiniz. Dünya genelinde “eat the frog” şeklinde bilinen bir felsefeye dayanan bu teknik, en önemli işinizi en baştan tamamlamanızı amaçlıyor. Kurbağa yeme meselesi ise, bu felsefeye göre, “her sabah kalktığınızda bir kurbağa yeseniz, o gün daha kötü ne olabilir ki” şeklinde açıklanmaktadır. Yani en zor, en baş ağrıtıcı ve en sıkıcı işinizi en baştan yaparsanız, günün kalan kısmında endişelenmenize gerek kalmaz ve çok daha rahat çalışabilirsiniz.
Aktivite Birleştirme
Dünyaca bilinen “multitasking” terimi ile ilintili olan bu teknik, günlük sorumluluklarınızı aynı anda yapmanızı öğütlüyor. Örneğin köpeğinizi gezdirmeniz ve spor yapmanız gerekiyorsa hem hafif tempo koşu yapabilir hem de köpeğinizi gezdirebilirsiniz. Ya da sözlü tercüme denemelerinizi, koşu bandında da gerçekleştirebilirsiniz. Bu tekniği felsefesi ile benimseyebilirseniz kendinize uygun bir çok multitasking seçeneğini de görebilirsiniz.
Tercüman olmak zaman yönetimini de iyi bilmeyi gerektirmektedir. Bu sebeple burada örneğini vermiş olduğumuz tekniklerin haricinde kendinize uygun bir çok teknik de geliştirebilir, bu teknikleri bizlerle paylaşabilirsiniz.