
Yazıda neler var?
Vasiyetname Nedir?
Vasiyetname bir kişinin ölmeden önce istediği herhangi bir zamanda, resmi bir kuruma onaylatmak suretiyle, içerisine son istek ve arzularını yazdığı, mirası ile ne yapmak istediğini veya kime bıraktığını bildiren yazılı veya sözlü beyana verilen addır. Eğer kişi sözlü olarak memura son sözlerini söylerse memur vasiyeti yazdırır veya yazar. Miras bırakana okutmak suretiyle imzalanır. Miras geçerliliği sağlanmış olur. Memur vasiyeti okur ve tarihini atıp, imzalar. Vasiyetnameyi bırakan kişi imzalar ve tarih atıldıktan sonra memurun huzurunda miras bırakan kişi 2 tanığa sesli şekilde okuyarak imzaladığını beyan eder. 2 tanıkta vasiyeti imzaladıklarında vasiyet geçerli sayılmış olur.
Kaç Tür Vasiyetname Vardır?
3 Tür vasiyetname türü vardır bunlar sırasıyla
1-Yazılı Vasiyetname
2-Sözlü Vasiyetname
3-Resmi Vasiyetname
İçeriğini biraz açmak gerekirse, resmi vasiyetname biraz önce söz ettiğimiz gibi iki tanığın huzurunda imzalanan vasiyetnameye verilen isimdir. Yazılı ise kişinin kendi el yazısı ile yazıp mühürlü zarfa koyup muhafaza ettiği vasiyete verilen isimdir. Son olarak sözlü vasiyetname kişinin son anlarını yaşarken söylediği sözlerdir. Hukuki geçerliliği yoktur. Gereğinin yerine getirilmesi duyan kişilerin sorumluluğundadır.
Vasiyetnamenin İptali Nasıl Olur?
3 yol ile vasiyetin iptali olur, bunlar sırasıyla:
1-Yok etme ile
2-Yeni vasiyetname ile
3-Diğer tasarruflar ile
Yok etme yolu, kişinin kendisinin vasiyetini ortadan kaldırması anlamına gelir. Kötü niyetli 3. kişiler tarafından yok edilen vasiyet okunmayacak halde ise hükümsüz sayılır. Miras bırakanın, yok eden kişiye dava açma hakkı vardır.
Yeni vasiyetname ile kişi vasiyetini değiştirmek ister ve bunu da yeni bir vasiyet yazmak suretiyle yaparsa, yeni vasiyetname kabul olur. Eski vasiyetnamesi iptal edilir.
Diğer tasarruflar ile kişi eski vasiyetini yok etmeden yeni bir vasiyet yazar ve hangisinin doğru vasiyet olduğu konusunda şüphe bırakmaz. Çünkü vasiyet sahibi eski vasiyetini tamamlamadıkça yeni vasiyet kabul görecek ve sorun teşkil etmeyecektir.
Vasiyetnamenin İptali Davası Ne Sebeple Açılır?
Vasiyet edenin akıl sağlığı bozuksa, dava açılabilir.
Vasiyet korkutma, şantaj, tehdit ile yazılmaya zorlandı ise dava açılabilir.
Vasiyetnamenin içeriği hukuka aykırı ise, dava açılabilir.
Vasiyet kanunda ki şekillere uygun değil ise, vasiyetnamenin iptali için dava açılabilir.
Vasiyetnamenin iptali davalarında zaman aşımı iyi niyetli kişiler için 10 yıl, kötü niyetli kişiler için 20 yıl zaman aşımı süresi vardır.
Reddi miras ne zaman yapılabilir? Mirasçının mirasın bırakıldığını öğrenildikten sonraki 3 ay içinde mirası reddetmesi gerekir.