Yabancı Dil Okuyorum Hangi Bölümü Tercih Etmeliyim

1- MÜTERCİM TERCÜMANLIK BÖLÜMÜ

mutercim tercumanlik bolumu Yabancı Dil Okuduktan Sonra İş Bulmak

Bir dilde yazılı bir metni başka bir dile çeviren kişiye mütercim, sözlü olarak çeviren kişiye ise tercüman denir.

 

YAPTIĞI GÖREVLER

Mütercim: Çeviri yapacağı dilde yazılı edebi eserleri, metinleri, bilimsel makaleleri, gazete ve dergileri, siyasi, hukuki, ekonomik, teknik ve diğer türdeki eserleri önce dikkatle okur, metni anlam bütünlüğünü ve ifade doğruluğunu bozmadan diğer bir dile cümle cümle çevirir, – Yapılan çevirilerin doğruluğunu kontrol eder, – Kendi öz dili ve bildiği yabancı dile ait gelişmeleri yakından izler.

 

Tercüman: Çeviri yapacağı dilde çeşitli konulardaki konferanslarda Simültane çeviri yapmanın yanı sıra toplantılarda Ardıl çevirmenlik görevini de icra edebilir. Özellikle simultane tercümanlık için oldukça pratik bir tercüme yeteneğine sahip olmak gereklidir. Sürekli kendinizi geliştirmenizi ve yenilemenizi gerektiren çok sayılı meslek dalları arasında olan oldukça prestijli bir meslektir.

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Mütercim olmak isteyenlerin; – Üst düzeyde genel akademik yeteneğe ve sözel yeteneğe, – Üst düzeyde okuduğunu anlama gücüne ve belleğe sahip, – Yabancı dillere ve kültürlere ilgili, – Uzun süre yazılı metinler üzerinde çalışma yapmaya istekli kimseler olmaları gerekir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Bu meslek üyeleri genellikle, kapalı ortamlarda, tek başlarına ve oturarak çalışırlar. Mütercim çalışırken birinci derecede sözcüklerle ve kavramlarla ilgilidir.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Meslek elemanları, çeşitli kamu kuruluşlarında (Dışişleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Turizm Bakanlığı vb.), yayınevleri, magazin dergileri, gazeteler, film stüdyoları ve uluslararası kuruluşlarda çalışabilirler. – Ayrıca mütercimler genellikle özel büro açarak kendi çalışma alanlarını yaratırlar.

 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Ülkemizde mütercimlik eğitimi, çeşitli üniversitelere bağlı fakültelerin mütercimlik – tercümanlık bölümlerinde verilmektedir. En iyi Mütercim Tercümanlık Bölümleri sırasıyla Bogaziçi, Bilkent ve Hacettepe Üniversitelerinde bulunmaktadır.

 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Ancak iki dil ile eğitim veren Bilkent gibi üniversitelerde her iki dilde de hazırlık sınıfı mevcuttur. İngilizce mütercimlik eğitimi verilen üniversitelerde öğrenciler eğitim süresince; Türk Dili, İngilizce Yazı Becerisi, Dil bilimine Giriş, İngilizce Sözlük Bilgisi, İngilizce Okuma, Metin İnceleme, Türkçe Yazı Becerisi, İngilizce Konuşma, İngilizce’nin Yapısı, Basın Dili, Çeviriye Giriş, Türkçe’nin Yapısı, Duyduğunu Anlama, Konuşmalarda Not Alma, İngilizce-Türkçe Karşılaştırmalı Dilbilgisi, Söylem Çözümlemesi, Çağdaş Batı Edebiyatı, Çeviri Kuramı, Özetleyerek Çeviri, Yazılı Metinlerin Sözlü Çevirisi, Hukuk ve Ekonomi Metin Çevirileri, Çeviri Eleştirisi gibi dersleri alırlar. – Bu derslerden başka her yıl bölüm içi seçmeli dersler olarak Almanca ve Fransızca okutulmaktadır.

 

MESLEKTE İLERLEME

Hukuk, sağlık, dış ticaret, işletme, iktisat vb. konularda uzmanlıklarını genişletebilirler. · Mesleğinde yeterli ve başarılı kişiler yüksek ücretle, aranan eleman olarak çalışabilirler. · Yeminli mütercimlik belgesine sahip olanlar çeviri bürolarında çalışabilirler.

 

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

Üniversite öğrencisi iken (özellikle dördüncü sınıfta) tercüme ve mütercimlik büroları ile ilişki kurularak bir ücret karşılığında çalışılabilir. – Yüksek öğrenim kredisinden faydalanılabilir. – Özel burslardan yararlanılabilir.- Kamu sektöründe derece ve kademesine göre uygun maaş alır, özel sektörde ise tecrübe en önemli faktördür. Buna göre ücret belirlenir. Mütercimlik, ülkemizde kazancı oldukça yüksek mesleklerden birisidir.

 

 

2- İNGİLİZCE ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ

ingilizce ogretmenligi bolumu Yabancı Dil Okuduktan Sonra İş Bulmak

TANIM

Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, İngilizce, Fransızca, Almanca, Japonca vs. dillerinden birinde eğitim veren kişidir.

 

GÖREVLER

Yabancı dil ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş düzeylerindeki öğrenci gruplarına, hangi yöntemlerle kazandırılacağı, MEB tarafından onaylanan öğretim programları ve ilgili mevzuatta belirtilmiştir. Yabancı dil öğretmeni, bu program çerçevesinde, – Eğitim vereceği grubun düzeyine uygun bir çalışma planı hazırlar, bu planı uygulayarak öğrencilere alanı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırır, – Öğrencilerin başarılarını değerlendirir, başarıyı artırıcı önlemler alır, – Eğitici kol çalışmalarında görev alarak öğrencilerin yeteneklerini geliştirici etkinlikler düzenler, – Öğrencilerin gelişimlerini izler, sorunlarının çözümüne yardımcı olur, – Alanı ile ilgili gelişmeleri izler, bunların öğretim programlarına yansıtılması için ilgililere önerilerde bulunur, – Nöbetçi olduğu günlerde, okulun düzen ve disiplinini sağlamak üzere görev yapar, – Sınıf öğretmeni olarak, öğrencilerin alan ve ders seçmelerine yardımcı olur, yönetimle ilişkilerini sağlamaya çalışır.

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Yabancı dil öğretmeni olmak isteyenlerin; – Üst düzeyde genel yeteneğe sahip, – Sözel yeteneği gelişmiş, inceleme, araştırma merakı olan, – Yabancı dile karşı ilgili ve bu alanda başarılı, belleği güçlü, – Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen, – İyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen, dikkatli, işine özen gösteren, – Mesleğinin sorunları ile ilgilenen ve çözüm yolları bulmaya çalışan, – İnsanlarla iyi iletişim kurabilen; sevecen, hoşgörülü, sabırlı, – Öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilen, – Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, yaratıcı kimseler olmaları gerekir. En önemli sosyal niteliklerden birisi ise kendini gençlere adayabilecek sabırlı bir birey olabilmesidir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Yabancı dil öğretmeni, sınıfta görev yapar ve görevini genellikle ayakta yürütür. Çalışma ortamı biraz tozlu ve gürültülüdür.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Meslek elemanları Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda yabancı dil (İngilizce, Fransızca, Almanca, Japonca) öğretmeni olarak çalışabilirler. Bunun yanı sıra dershane vb. kuruluşlarda çalışabilirler. İngilizce öğretmenleri, İngilizce’nin çok yaygın olarak kullanılmasından ötürü, diğer yabancı dil öğretmenlerine göre daha geniş iş olanaklarına sahiptirler. – Yabancı dil öğretmenlerinin çalışma alanları çok geniş olup ticaret ve turizm şirketlerinde tercüman, üniversitelerde okutman olarak çalışabilmektedirler.

 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleki eğitim üniversitelere bağlı eğitim fakültelerinin “İngilizce Öğretmenliği”, “Almanca Öğretmenliği”, “Fransızca Öğretmenliği”, “Japonca Öğretmenliği,” …vs. gii bölümlerinde verilmektedir. Ayrıca; – İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü, – Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü, – Mütercim- Tercümanlık Bölümü, – İngiliz Dil Bilimi Bölümü, – Alman Dili Ve Edebiyatı Bölümü, – Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü, – Japon Dili ve Edebiyatı Bölümü, – İtalyan Dili ve Edebiyatı Bölümü, – İspanyol Dili ve Edebiyatı Bölümü, mezunlarında Orta öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını veya Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan /açılacak pedagojik Formasyon programını başarı ile tamamlayanlar, lise ve dengi okullarda “Yabancı Dil Öğretmeni” olabilirler.

 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Bu bölümlere girebilmek için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’na (YGS) ve Yabancı Dil Sınavı’na (YDS) girmek ve YDS’de yeterli puan almak gerekmektedir. EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince Sözlü Anlatım, Fonetik, Gramer, Yazılı Anlatım ve Metin Okuma, Yabancı Dil Grameri, Çeviri (Yabancı Dil/Türkçe), Çeviri (Türkçe/Yabancı Dil), Yabancı Dil Edebiyatı gibi dersler verilmektedir. Öğrenciler eğitimleri sırasında okullarda uygulama yaparlar. BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Bu programı ilk beş tercihinde gösteren ve bu programa yerleştirilen adaylardan belirli sayıda olanlara Milli Eğitim Bakanlığı´nca burs verilmektedir. Ayrıca öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen öğrenci kredisinden yararlanabilirler. Meslek eğitimini tamamlayan öğrenciler 9. derecenin 1.kademesinden aylıkla göreve başlatılırlar. Her yıl öğretim yılı başında eğitim-öğretim tazminatı alırlar.

 

MESLEKTE İLERLEME

Çalıştıkları okullarda veya Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde idari kademelere yükselebilirler. -4 yıllık lisans eğitiminden sonra alanlarında master ve doktora eğitimi alarak kariyerlerini yükseltebilirler, öğretim üyesi olabilirler. – MEB´ ce yapılan müfettişlik sınavında başarılı olurlarsa müfettiş olabilirler. BENZER MESLEKLER:- -Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, – Çevirmenlik, – Yabancı Dil Okutmanlığı


3. İNGİLİZ KÜLTÜRÜ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ

ingiliz kultur ve edebiyat 1024x768 Yabancı Dil Okuduktan Sonra İş Bulmak

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü lisans programı İngiliz, Amerikan ve diğer ülke yazarlarının eserlerini çözümleyici ve eleştirel olarak ele alan, öğrencilere kendilerini ve dünyayı anlamayı, açık ve etkin bir dille yazmayı ve konuşmayı, tutarlı bir şekilde düşünmeyi öğreten bir bölümdür. Öğrenciler İngiliz Edebiyatı aracılığı ile Batı düşünce tarihini ve Batı uygarlığını anlarlar. Bölüm programı, klasik mitolojinin temelleri ve özellikleri, edebiyat dönemleri ve hareketleri, Eski ve Ortaçağ İngiliz Edebiyatı, Rönesans, Romantik Çağ, Victoria Çağı ve Modern Çağ İngiliz Romanı, İngiliz Tiyatrosu, İngiliz toplum, ekonomi ve kültür tarihi konularında yoğunlaşır. Ayrıca program, Amerikan tarihi ve kültürü, eleştiri kuramları ve uygulaması, edebi türlerin incelenmesi ve İngilizcenin gramer ve yapısını da kapsar.

İş Olanakları: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları, okullarda öğretmen (eğitim fakültesi olan üniversitelerden eğitim sertifikası almaları koşuluyla), üniversitelerde okutman, özel ve kamu sektöründe tercüman olabilirler. Mezunlar aynı zamanda İngiliz dili, edebiyatı, kültürü ve İngilizce öğretimi gibi alanlarda Yüksek Lisans ve Doktora programlarına katılabilir, turizm sektöründe de görev alabilirler.


4- AMERİKAN KÜLTÜRÜ VE EDEBİYATI

amerikan kultur ve edebiyat Yabancı Dil Okuduktan Sonra İş Bulmak

Program, Amerikan Kültürü ve Edebiyatına ek olarak ABD´nin politik sistemini, toplumsal yapısını, ekonomisini, eğlence ve kitle iletişim sektörünü, sanatını, tarihini, etnik, dilsel, dinsel ve bölgesel yapısını da incelerken küresel ve kültürel etkileşim boyutlarını da ihmal etmez. Bölüm öğrencilerin disiplinlerarası çalışmalar yapmalarını ve farklı bilim alanlarının araştırma yöntemlerini de kullanmalarını da teşvik ederken öğrencilerin kendi potansiyellerini ve yatkınlıklarını da keşfetmelerini hedefler. Geniş bir çalışma alanına sahip AKE mezunları çok disiplinli eğitimlerinin sonucu olarak farklı alanlarda da lisansüstü programlarına devam edebilirler.

İş olanakları: İngilizce’yi çok iyi düzeyde öğrenmeleri amaçlanan AKE mezunları bölümde edindikleri birikim, beceri ve ek üç yabancı dilin de yardımı ile kamuda, özel kurumlarda (halkla ilişkiler, turizm, bankacılık, reklamcılık, bakanlıklar, basın-yayın) ve uluslararası kuruluşlarda çalışabilirler. Mütercim tercümanlığın yanı sıra, alacakları pedagojik formasyon belgesi ile eğitim sektöründe öğretmenlik de yapabilirler.

Sosyal Medyada Paylaş

Size daha iyi hizmet verebilmemiz için, bizi değerlendirin!

12345 (Değerlendir! / Vote now!)
blankLoading...
Mesajlaşmayı Aç
Merhabalar Nasıl Yardımcı Olabiliriz ?